Niejeden producent soków, alkoholi czy innych płynnych specjałów na pewno posiada cały park maszynowy do ich butelkowania oraz zakręcania.
Firmy, które produkują przeróżnego typu płynne artykuły, z pewnością jest świadom tego, jak nalewa się je do kartoników albo słoików i jak potem zamyka.

alkohol

Autor: Matthias Ripp
Źródło: http://www.flickr.com
zamykarki
Przeciętny Kowalski może nie zdawać sobie z tego sprawy. Z reguły odkręcając butelkę, nie zastanawiamy się nad tym. Najnormalniej pragniemy nalać do szklanki soku lub wina do kieliszka. Do momentu, kiedy płynny produkt będzie już gotowy i ląduje na regale w sklepie, musi przejść dość długą drogę. Chodzi oczywiście o nalewanie i zamykanie butelek czy innych pojemników. Do zakręcania używane są zamykarki. Są to urządzenia, które są potrzebne przy takiego rodzaju produkcji. Chodzi o to, że do butelek oraz słoików nie powinny dostać się jakiekolwiek mikroby, z tego powodu w czasie całego procesu nikt nie powinien ich dotykać. Wszystko musi być wysterylizowane oraz wyczyszczone. Wówczas dopiero ma miejsce nalewanie i zamykanie. Zamykarki nie bywają trudne w obsłudze. Czyniony przez nie ruch jest także dosyć oczywisty. Jedyny kłopot, jaki można spotkać to średnica zakrętki, która jest różna przy różnych rodzajach butelek. Jednak to w dość łatwy sposób możemy ustawiać.

Dlatego ta sama maszyna może zamknąć butelki z winem czy słoiki z dżemem. To spore ułatwienie dla producentów, którzy nie muszą martwić się dodatkowymi wydatkami na przykład na zakup innej głowicy. Pamiętajmy, że warto kupować sprzęt certyfikowany.