Herbata jest jednym z najchętniej spożywanych w naszym kraju napojów. W przeciwieństwie do kawy świetnie pasuje ona do posiłków, wykazuje również właściwości rozgrzewające i wspaniale odnajduje się w chłodniejsze dni. Jeśli zamierzamy otworzyć lokal gastronomiczny, nie może brakować w nim herbaty. Trzeba zadbać nie tylko o dostawę najlepszych gatunków, ale również o piękną oprawę, tak by klienci mogli spożywać ją w najlepszych warunkach.

Czym charakteryzują się herbaty dla gastronomii?

herbata w restauracji

Autor: Jason James
Źródło: http://www.flickr.com

W kawiarni herbata musi być elegancko podana. Nie wolno zapominać także o tym, że każdy konsument ma swoje preferencje tyczące podania herbaty i siły naparu, zatem nie można dostarczać gościom już zaparzonej herbaty (serwis demmers.pl). Idealnym rozwiązaniem będzie zaserwowanie filiżanki wrzątku oraz podanie na osobnym talerzyku torebki wytypowanej przez gościa herbaty oraz dodatków, jakimi może on wzbogacić swój napar. Najlepiej prezentują się herbatki w papierowych torebeczkach, jakie zamawiający sam otwiera, rozwiązanie to wiąże się tak i z komfortem, jak również z zachowaniem odpowiednich warunków higienicznych.

Gdzie kupić takie herbaty?

sklep Online

Źródło: pixabay.com

Istnieją specjalne punkty zaopatrujące obiekty gastronomiczne, więc jeśli ciekawi nas taka herbata sklep z produktami dla gastronomii będzie najlepszym wyborem. Przy zakupie herbaty właściciele barów i kawiarni zazwyczaj wybierają jedną markę. Warto jednak mieć na względzie, że goście odwiedzający lokal mogą wykazać różnorodne preferencje dotyczące picia herbaty. Warto zadbać o różne rodzaje herbat, w równym stopniu liściastych do parzenia w dzbankach, jak też ekspresowych. Przydatne będą też różne dodatki, naturalnie powinny to być artykuły z górnej półki. Niezbędne są różne odmiany cukru, jak również owoce cytrusowe, miód i przetwory.

Zadbaj o piękną oprawę

Herbata musi być serwowana w wyjątkowo ładnych i komfortowych naczyniach: dzbanach czy filiżankach. Bez względu na to, jakie naczynia wykorzystujemy, powinny odznaczać się one wspaniałą prezencją i posiadać właściwe cechy, by utrzymywać napój w idealnej temperaturze. Cieniutkie ścianki filiżanek – choć bardzo szykowne nie zabezpieczają przed utratą ciepła i klientom herbata może nie zasmakować. Warto mieć na względzie, że czasem dostawy herbat posiadają w swej ofercie wspaniałe naczynia do parzenia herbaty i można nimi uzupełnić swój lokal.