Każdy kucharz (zarówno profesjonalny, jak i domowy mistrz kuchni) wie, że tajemnicą smaku udanego dania z mięsa jest odpowiednio dostosowany rodzaj przyrządzania mięsa. Pyszna potrawa potrzebuje naczyń do zadań specjalnych, jakimi bezsprzecznie są brytfanny. Brytfanna (inaczej brytfanka bądź nieco bardziej starodawnie – gęsiarka) w większości przypadków jest w formie owalnej bądź okrągłej, może też być prostokątna.

Brytfanny

Źródło: garneczki.pl

Pozwala ona na pieczenie i duszenie mięsa również rozmaitych dań jednogarnkowych (rybnych, warzywnych itp.) zarówno na kuchence, też w piekarniku (poza pojedynczymi typami).

Dobra brytfanna powoduje, że mięso pozostaje niebiańsko soczyste i jędrne, ale jednocześnie jest stosownie upieczone a nie przesuszone). Dla pozyskania znakomitego wyniku powinno się mięso najpierw zapeklować i leciutko podsmażyć – wypuści wtedy soki. Przekładając do brytfanny obowiązkowo trzeba je jeszcze podlać wodą. Typowa gęsiarka do pieczeni wykonana była z blachy stalowej powleczonej emalią, ale na rynku osiągalny jest pełen przekrój naczyń z przeróżnych materiałów. Brytfanna emaliowana jest w szczególności rekomendowana dla alergików i fanów standardowej kuchni. Upieczenie pysznego kurczaka z chrupiącą skórką, golonki, kaczki lub dziczyzny pozwalają również brytfanny ze stali, brytfanny odlewane czy brytfanny aluminiowe. Te ostatnie nie nadają się jednak do przyrządzania kwaśniejszych dań.

Jeśli zafascynował Cię niniejszy tekst, to odwiedź www karma bez ziemniaków a tam czekają na Ciebie materiały warte uwagi. Zobacz je – będziesz niezwykle zadowolony!

Znacznąuznaniem pośród piekących cieszą się mocne i wyjątkowo mocne brytfanny wykonane z żeliwa. Najczęściej okryte są one powłoką emaliowaną (zarówno na zewnątrz, jak i  wewnątrz naczynia), całkiem bezpieczną dla zdrowia i prostą do utrzymania czystości. Brytfanna żeliwna jest świetną lokatą – gwarantuje najlepszą jakość pieczenia i duszenia dzięki grubym ściankom, pozwalającym na odpowiednią przesyłanie ciepła. Ściśle nakryta przykrywką bardzo długo również podtrzymuje ciepło potrawy po wyjęciu z piekarnika. Podobnie sprawdza się brytfanna akutermiczna, której spód dobrze zapobiega przyklejaniu się przyrządzanych potraw.

Zaciekawił Cię nasz wpis? Wystarczy najechać na ten link i można zobaczyć ponadto (https://e-hunter.pl/kapok-dla-psa-hunter-moss) pozostałe nasze publikacje. Sądzimy, że też Ci się spodobają.

Brytfanny przeznaczone do stosowania w piekarnikach to naczynia żaroodporne (naczynia żaroodporne – mogą być więc zastosowywane nie wyłącznie do mięs, ale też do rozmaitych zapiekanek czy lazanii. Brytfanna funkcjonuje wówczas jako wszechstronne naczynie do zapiekania. Bogata propozycja brytfann dostępna jest w sklepie internetowym

Powszechnym wyborem kupujących bywa brytfanna z rusztem (więcej zobaczysz tutaj: atrakcyjna brytfanna z rusztem). Naczynie to pozwala na wygodne przekręcanie fragmentów pieczonego mięska, umożliwia także odpływ możliwego nadmiaru tłuszczu. Rozwiązaniem dla dbających o jak najzdrowsze przyrządzanie potraw jest także brytfanna z aromatyzerem, która zapewnia zachowanie w pełni naturalnego smaku i aromatu składników, a przede wszystkim polecana jest do dań z kuchni wegetariańskiej. W funkcji brytfanny sprawdzają się również specyficzne naczynia silikonowe do zapiekania, które są doskonałą propozycją dla posiadaczy niedużych kuchni – można je albowiem złożyć bądź zwinąć, dlatego zajmą niedużo miejsca w szafce.